Algemene Voorwaarden voor Coduvelo
Artikel 1: Toepassingsgebied
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de Belgische wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling. Daarnaast zijn deze voorwaarden in overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens en de wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten.
Artikel 2: Promotie en Aanbod
De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator of de reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij:
a) Wijzigingen in deze gegevens duidelijk, schriftelijk en vóór het afsluiten van het contract ter kennis van de reiziger zijn gebracht.
b) Er zich naderhand wijzigingen voordoen ingevolge een schriftelijk akkoord tussen partijen bij het contract.
Ten laatste 7 kalenderdagen voor de vertrekdatum, volgende inlichtingen aan de reizigers schriftelijk te verstrekken:
a) Dienstregelingen en tussenstops en aansluitingen alsook, indien van toepassing, de door de reiziger in te nemen plaats.
Artikel 3: Informatie vanwege de Reisorganisator en/of Reisbemiddelaar
De reisorganisator en/of reisbemiddelaar zijn verplicht:
Vóór het sluiten van het contract tot reisorganisatie of tot reisbemiddeling aan de reizigers schriftelijk mede te delen:
De algemene informatie betreffende paspoorten en visa en de formaliteiten op gebied van gezondheidszorg die voor de reis en verblijf noodzakelijk zijn indien van toepassing.
Informatie over het aangaan en de inhoud van een annulering- en/of bijstandsverzekering.
De algemene en bijzondere voorwaarden van toepassing op de contracten.
Artikel 4: Informatie vanwege de Reiziger
De reiziger moet de reisorganisator en/of reisbemiddelaar alle nuttige inlichtingen verstrekken die hem uitdrukkelijk gevraagd worden of die redelijkerwijze een invloed kunnen hebben op het goede verloop van de reis.
Artikel 5: Betalingsvoorwaarden
De reiziger dient een voorschot te betalen bij het boeken van de reis. Het resterende bedrag dient uiterlijk 30 dagen voor vertrek te worden voldaan.
Bij laattijdige boekingen dient het volledige bedrag onmiddellijk te worden voldaan.
Artikel 6: Prijsstijgingen
De reisorganisator behoudt zich het recht voor om de prijs van de reis te verhogen in geval van: a) Verhoging van de kosten voor brandstof. b) Verhoging van belastingen of heffingen op bepaalde diensten. c) Wisselkoersschommelingen.
De reiziger wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van de prijsverhoging en de reden hiervan.
Indien de prijsverhoging meer dan 8% van de totale reissom bedraagt, heeft de reiziger het recht om de reis kosteloos te annuleren.
Artikel 7: Annulering door de Reiziger
De reiziger kan de reis annuleren, maar er kunnen annuleringskosten in rekening worden gebracht.
De hoogte van de annuleringskosten is afhankelijk van het tijdstip van annulering en de bijzondere voorwaarden van de reis.
Artikel 8: Annulering door de Reisorganisator
De reisorganisator kan de reis annuleren in geval van overmacht of onvoldoende deelnemers. In dit geval heeft de reiziger recht op terugbetaling van de reeds betaalde bedragen.
Artikel 9: Overdraagbaarheid van de Reisovereenkomst
De reiziger kan de reisovereenkomst overdragen aan een andere persoon, mits: a) De reisorganisator hiervan ten minste 7 kalenderdagen voor vertrek schriftelijk op de hoogte wordt gebracht. b) De vervanger voldoet aan alle voorwaarden die van toepassing zijn op de reisovereenkomst.
De oorspronkelijke reiziger en de vervanger zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van het volledige bedrag van de reis en eventuele extra kosten die voortvloeien uit de overdracht.
Artikel 10: Non-Conformiteit tijdens de Reis
Als een van de reisdiensten niet wordt uitgevoerd in overeenstemming met de overeenkomst, dient de reiziger de reisorganisator zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.
De reisorganisator zal passende maatregelen nemen om de non-conformiteit te verhelpen, tenzij dit onmogelijk is of onevenredige kosten met zich meebrengt.
Indien de non-conformiteit niet kan worden verholpen, heeft de reiziger recht op een passende prijsvermindering en/of schadevergoeding.
Artikel 11: Verplichte Reisverzekering en Bijstand
De reiziger is verplicht om een gepaste reisverzekering af te sluiten die dekking biedt voor medische kosten en eventueel bijstand tijdens de reis.
De reisorganisator kan de reiziger vragen om een bewijs van de afgesloten reisverzekering voor te leggen vóór vertrek.
Indien de reiziger geen gepaste reisverzekering heeft afgesloten, kan de reisorganisator de deelname aan de reis weigeren.
Artikel 12: Aansprakelijkheid van de Reisorganisator
De reisorganisator is aansprakelijk voor de goede uitvoering van de verplichtingen uit de reisovereenkomst, ongeacht of deze verplichtingen door de reisorganisator zelf of door andere dienstverleners worden uitgevoerd.
De reisorganisator is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van: a. Handelingen en/of nalatigheden van de reiziger(s); b. Onvoorziene en onvermijdbare omstandigheden die buiten de controle van de reisorganisator vallen, zoals natuurrampen, oorlogen, stakingen, etc.
Indien een internationaal verdrag van toepassing is op een in het contract tot reisorganisatie inbegrepen dienst, wordt de aansprakelijkheid van de reisorganisator overeenkomstig dat verdrag uitgesloten of beperkt.
Artikel 13: Klachten en Geschillen
Klachten dienen zo snel mogelijk schriftelijk te worden gemeld aan de reisorganisator.
Geschillen die niet in der minne kunnen worden opgelost, worden voorgelegd aan de bevoegde rechtbank.
Artikel 14: Klachtenregeling, Verzoening en Rechtbank
Klachtenregeling a. Indien de reiziger een klacht heeft over de uitvoering van de reisovereenkomst, dient deze zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen één maand na het einde van de reis, schriftelijk te worden ingediend bij de reisorganisator. b. De reisorganisator zal binnen de 14 dagen na ontvangst van de klacht een ontvangstbevestiging sturen en binnen 30 dagen een inhoudelijke reactie geven.
Verzoening a. Indien de reiziger en de reisorganisator niet tot een minnelijke schikking kunnen komen, kan de reiziger de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Reizen. b. De Geschillencommissie Reizen zal proberen om door middel van verzoening tot een oplossing te komen. Indien verzoening niet mogelijk is, kan de klacht worden voorgelegd aan de cel Arbitrage2.
Rechtbank a. Indien de reiziger en de reisorganisator geen akkoord bereiken via de Geschillencommissie Reizen, kan de reiziger de zaak voorleggen aan de bevoegde rechtbank. b. Deze arbitrageprocedure wordt geregeld door een geschillenreglement, en kan slechts worden opgestart na het indienen van een klacht bij de onderneming zelf en wel zodra vaststaat dat het geschil niet minnelijk kon geregeld worden of zodra 4 maanden zijn verstreken na het (voorziene) einde van de reis (of eventueel vanaf de prestatie die aanleiding gaf tot het geschil). Geschillen m.b.t. lichamelijke letsels kunnen enkel door de rechtbanken beslecht worden. C. Het paritair samengesteld arbitraal college doet, overeenkomstig het geschillenreglement, op een bindende en definitieve wijze uitspraak over het reisgeschil. Hiertegen is geen beroep mogelijk. Secretariaat van de Geschillencommissie Reizen: City Atrium, Vooruitgangstraat 50, 1210 Brussel telefoon: 02 277 62 15 of 02 277 61 80 (9u tot 12 u) ; fax: 02 277 91 00 e-mail: reisgeschillen@clv-gr.be